Τετάρτη 9 Απριλίου 2014



Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκηνών

 

 Το Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκηνών βρίσκεται εντός του Αρχαιολογικού χώρου και στεγάζεται σε ένα κτίριο στολίδι κτισμένο σε τρία επίπεδα που φέρνει σε άμεση επαφή τα εκθέματα με τον φυσικό τους χώρο.
Τα 2.500 περίπου εκθέματα οργανώνονται σε 4 αυτοτελείς θεματικά και χρονικά ενότητες, που αναπτύσσονται σε 3 συνολικά αίθουσες, Τα ευρήματα αυτά κυρίως πήλινα, λίθινα, μετάλλινα, τοιχογραφίες, έργα μικροτεχνίας, χρυσοχοΐας κ.α. που χρονολογούνται από την Ύστερη Εποχή του Χαλκού έως και την Ελληνιστική εποχή ανακαλύφθηκαν στις Μυκήνες και την ευρύτερη περιοχή. Παράλληλα στον προθάλαμο του μουσείου υπάρχει μακέτα της ακρόπολης και πλούσιο εποπτικό υλικό που βοηθά τον επισκέπτη στην ολόπλευρη ενημέρωσή του για τον μυκηναϊκό πολιτισμό.
Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκηνών
Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκηνών
Στους πρόποδες του λόφου της ακρόπολης, μέσα στον αρχαιολογικό χώρο βρίσκεται το Αρχαιολογικό Μουσείο των Μυκηνών, ένα σύγχρονο στολίδι για την περιοχή και πόλος έλξης για χιλιάδες τουρίστες, Έλληνες και ξένους, οι οποίοι προσέρχονται όλο το χρόνο στον ιερό αυτό χώρο για να θαυμάσουν τμήμα ευρημάτων από το θησαυρό των Ατρειδών. Η σπίθα για τη δημιουργία αυτού του μουσειακού χώρου άναψε στη δεκαετία του 1960. Τότε ο αρχαιολόγος Γ. Μυλωνάς διεξήγαγε ανασκαφές στο χώρο και θεώρησε ιδανικό να δημιουργηθεί Μουσείο εντός του αρχαιολογικού χώρου, προκειμένου να στεγαστεί και να φυλαχθεί ο αναρίθμητος θησαυρός των Μυκηνών. Μετά από πολυετείς διεργασίες και συλλογή του υλικού που βρισκόταν μεταξύ Αρχαιολογικού Μουσείου Ναυπλίου και Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείο Αθηνών, το 2003 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του μουσείου. Η θέση του είναι άριστα επιλεγμένη, γιατί τα εκθέματα έρχονται σε άμεση επαφή με τον φυσικό τους χώρο. Ο επισκέπτης του μουσείου μέσα από τα μεγάλα παράθυρα βλέπει τα απομεινάρια του Μυκηναϊκού πολιτισμού και συνδυάζοντάς τα με τα εκθέματα, ξαναζεί το μύθο του γένους των Ατρειδών. Το μουσείο είναι κτισμένο σε τρία επίπεδα και καλύπτει συνολική έκταση 2.000 τμ. Όμως ο εκθεσιακός χώρος έχει μικρότερη έκταση. Διαμορφώθηκε στην ανατολική πλευρά του κτιρίου και αποτελείται από τρεις αίθουσες και ένα προθάλαμο σε δύο διαφορετικά επίπεδα.
Τα εκθέματα (2500 περίπου), που χρονολογούνται από την Ύστερη Εποχή του Χαλκού έως και την Ελληνιστική εποχή, προέρχονται από τις Μυκήνες και την ευρύτερη περιοχή και έχουν ταξινομηθεί σε 4 αυτοτελείς ενότητες δομημένες θεματικά και χρονικά. Στο κέντρο του προθαλάμου η μακέτα της μυκηναϊκής ακρόπολης συνοδευόμενη από πλούσιο εποπτικό υλικό (πληροφοριακές πινακίδες, κάρτες, σχέδια) που βοηθά τον επισκέπτη στην καλύτερη ενημέρωσή του. Επίσης εκτίθενται και αντικείμενα, τα οποία ήρθαν στο φως κατά τις εργασίες οικοδόμησης του κτιρίου.
Η πρώτη ενότητα που καταλαμβάνει την πρώτη αίθουσα αναφέρεται στη ζωή των Μυκηναίων. Κύλικες με ψηλό πόδι ψευδόστομοι αμφορείς, υδρίες, οινοχόες, αλάβαστρα κ.α. κοσμούν την αίθουσα. Στη δεύτερη αίθουσα παρουσιάζονται τα ταφικά έθιμα των Μυκηναίων. Εδώ εκτίθενται αντίγραφα των αυθεντικών χρυσών προσωπίδων του Ταφικού Κύκλου Α’ που βρίσκονται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών, αργυρές προσωπίδες, χρυσά κύπελλα, ξίφη και κοσμήματα που προέρχονται από τον Ταφικό Κύκλο Β’, αλλά και από νεκροταφεία θαλαμωτών τάφων της ευρύτερης περιοχής. Η τρίτη αίθουσα χωρίζεται σε δύο ενότητες που καταλαμβάνει η καθεμία το μισό της αίθουσας. Στο πρώτο μισό προβάλλεται η χρήση του χώρου κατά τους ιστορικούς χρόνους. Κυρίαρχη θέση έχουν εδώ ιερά της αρχαϊκής και κλασικής εποχής όπως το «Αγαμεμνόνειον» και το «ιερό του Ενυαλίου». Στο υπόλοιπο μισό εκτίθενται τα επιτεύγματα του Μυκηναϊκού πολιτισμού. Η όλη έκθεση συνοδεύεται από εποπτικό υλικό που βοηθά τον επισκέπτη να εντρυφήσει στον Μυκηναϊκό πολιτισμό.
Πληροφορίες Ακρόπολη Μυκηνών, Μυκήνες Αργολίδας Τηλέφωνο: 27510 76585, 76802 Ημέρες και ώρες λειτουργίας : Χειμερινό 08:00-15:00 Θερινό 08:00-19:00 Τη Δευτέρα το Μουσείο ανοίγει μετά τις 12. Εισιτήριο: Γενική είσοδος 8 ευρώ, Μειωμένο 4 ευρώ Το εισιτήριο είναι ενιαίο για όλο τον αρχαιολογικό χώρο (Ακρόπολη, Μουσείο, Τάφος Ατρέα)

0 σχόλια